Predstavniki Vepe in direktorata za energijo na predavanju CI za zaščito Senožeških brd
17. Januar 2014

17. 1. 2014 - Sinoči je v OŠ Senožeče potekalo predavanje strokovnjakov o vetrnih elektrarnah, ki jo je organizirala Civilna iniciativa za zaščito Senožeških brd.

Predavanja so se udeležili tudi predstavniki Vepe in direktorata za energijo, ki so prisluhnili vsem predstavitvami strokovnjakov in argumentom za njihova nasprotovanja pri postavitvi vetrnega parka.

Argumente proti postavitvi vetrnih elektrarn je najprej predstavil krajan in eden od pobudnikov predavanj, g. Diego Loredan, ki je izrazil tudi željo po ohranitvi naravnega bogastva na Senožeških brdih. Dr. Ferdinand Deželak z Zavoda za varstvo pri delu Ljubljana je predstavil negativne učinke zvoka vetrnih elektrarn, doc. dr. Ljubo Lah, univ.dipl.inž.arh., predavatelj na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, pa je pozval k razmisleku o alternativnih virih elektrike in krajanom predlagal, da če želijo vetrne elektrarne, sami vložijo v projekt. Krajanom je vpliv vetrnic na okolje in po njegovem gospodarsko nesmiselnost predstavil tudi Tomaž Ogrin, član organizacije Alpe Adria Green. O prednostih in slabostih vetrnih elektrarn je govoril tudi upokojeni elektrotehnik, domačin Branko Ljubič, o pomenu varovanja narave pa je spregovoril Tomaž Zorman, naravovarstvenik in predstavnik Parka Škocjanske jame.

Predstavniki Vepe so pozorno poslušali tudi vse pomisleke krajanov, ki so po predavanjih dobili priložnost za besedo. V fazi načrtovanja si namreč želijo slišati čim več mnenj in predlogov krajanov, saj bodo tako lahko pri načrtovanju to v največji meri upoštevali in izvedli vse potrebne študije, analize in monitoringe.

Fotografije: http://vepa.si/komunikacijsko_sredisce/galerija